Shortlist Biografieprijs 2016

5 titels shortlist Biografieprijs 2016

Amsterdam,  april 2016

De genomineerde boeken voor de Biografieprijs 2016 zijn zojuist door de jury bekendgemaakt. Deze keer had de jury een extra zware taak want nog niet eerder werden zoveel biografieën ingezonden voor de tweejaarlijkse prijs. Er is uit 119 ingezonden biografieën – verschenen tussen november 2013 en december 2015 – een afgewogen keuze gemaakt. Op 10 mei 2016 maakt de jury de winnende biografie bekend. De shortlist luidt in alfabetische volgorde:

Arjen Fortuin: Geert van Oorschot, uitgever  (Van Oorschot 2015)

Léon Hanssen: De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933 (Querido 2015)

Jeroen Koch: Koning Willem I 1772-1843 (Boom 2013)

Elisabeth Leijnse: Cécile en Elsa. Strijdbare freules (De Geus 2015)

Cees Meijer: Jan de Quay (1901-1985) (Boom 2014)

De Biografieprijs is onderdeel van de Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs en is een tweejaarlijkse literaire prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,-. Dit bedrag wordt uitgeloofd aan het door de jury als beste beoordeelde ingezonden biografisch boek. In 2014 ging de prijs naar Rick Honings en Peter van Zonneveld voor hun biografie van W. Bilderdijk.

De jury van de Biografieprijs 2016 bestaat uit Xandra Schutte, hoofdredacteur De Groene Amsterdammer;  Nelleke Zandwijk, auteur en beeldend kunstenaar; Nick ter Wal, publicist en antiquaar;  Hans Renders, hoogleraar en directeurBiografie Instituut; Juryvoorzitter is James Kennedy, hoogleraar Geschiedenis.

3 genomineerden op de shortlist van de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs.

Erik Hazelhoff Roelfzema was een Nederlandse verzetsstrijder, piloot, radiomaker en bovenal auteur. Hij werd vooral bekend met het boek over zijn oorlogsjaren Soldaat van Oranje.

De stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs heeft zich tot doel gesteld een bijdrage te leveren aan de studie naar en het voortleven van de nagedachtenis van belangrijke of bijzondere figuren in onze samenleving. Hazelhoff Roelfzema maakte het in de laatste fase van zijn leven zijn missie om onbekende schrijvers in de gelegenheid te stellen hun werk gepubliceerd te krijgen.

Vandaar dat de gelijknamige Prijs naast de Biografieprijs ook bestaat uit de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs.

Deze wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige- of Engelstalige masterscriptie geschreven aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. De 3 genomineerden zijn Jeroen van den Biggelaar (Universiteit Utrecht), Rick Tazelaar (UvA) en Simon van der Weele (UvA). De jury van de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs bestaat dit jaar uit: Jan-Hein Furnée, Wiebe de Graaf, Eduard Jan Richter en Tom Verschaffel. De winnaar wordt ook op 10 mei door juryvoorzitter Mary Kemperink bekendgemaakt.