Shortlist Biografieprijs 2014

5 titels shortlist Biografieprijs 2014

Amsterdam, 31 maart 2014


De genomineerde boeken voor de Biografieprijs zijn zojuist door de jury bekendgemaakt. Het gaat om Branie. Het leven van Mina Kruseman (1839-1922) van Annet Mooij (Balans), De geest in dit huis is liefderijk. Het leven en De Werkplaats van Kees Boeke (1884-1966) van Daniela Hooghiemstra (Arbeiderspers), De gefnuikte arend. Het leven van Willem Bilderdijk van Rick Honings en Peter van Zonneveld (Prometheus / Bert Bakker), Marten Toonder. Biografie van Wim Hazeu (Bezige Bij) en Revolte is leven. Biografie van Theun de Vries (1907-2005) van Jos Perry (Ambo | Anthos). Op 14 april maakt de jury de winnende biografie bekend.

De Biografieprijs is onderdeel van de Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs en is een tweejaarlijkse literaire prijs welke wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,-. Dit bedrag wordt uitgeloofd aan het door de jury als beste beoordeelde ingezonden biografisch boek. In 2012 won Eva Rovers de Biografieprijs met De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). De jury van de Biografieprijs 2014 bestaat uit Hans Renders (Biografie Instituut), historica Els Kloek, classicus en auteur Luc Devoldere, journaliste en schrijfster Marja Pruis. Juryvoorzitter is Paul Schnabel.

Erik Hazelhoff Roelfzema was een Nederlandse verzetsstrijder, piloot, radiomaker en bovenal auteur. Hij werd vooral bekend met het boek over zijn oorlogsjaren Soldaat van Oranje.

De stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs heeft zich tot doel gesteld een bijdrage te leveren aan de studie naar en de voortleving van de nagedachtenis van belangrijke of bijzondere figuren in onze samenleving. Hazelhoff Roelfzema maakte het in de laatste fase van zijn leven zijn missie om onbekende schrijvers in de gelegenheid te stellen hun werk gepubliceerd te krijgen. Vandaar dat de gelijknamige Prijs naast de Biografieprijs ook bestaat uit de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs. Deze wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige- of Engelstalige masterscriptie geschreven aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit . De shortlist hiervoor wordt op 7 april bekendgemaakt.