Prijswinnaars 2016 bekend

Winnaars 2016 bekendgemaakt in Haarlem

Elisabeth Leijnse wint Biografieprijs 2016

Erik Hazelhoff Jong Talentprijs voor Jeroen van den Biggelaar

Haarlem, 10 mei 2016

Elisabeth Leijnse heeft vanavond uit handen van ZH Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven de Biografieprijs 2016 ontvangen voor haar biografie Cécile en Elsa. Strijdbare freules (De Geus). Jeroen van den Biggelaar [Universiteit Utrecht] ontving de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs 2016 voor Moderne architectuur van korte duur. Vier cases van vroeg gesloopte bouwwerken uit de jaren zeventig.  Van den Biggelaar ontving de prijs in het Hodshon Huis uit handen van Karna Hazelhoff Roelfzema.

‘Cécile en Elsa. Strijdbare freules’ is de bloemrijke titel van de omvangrijke biografie die Leijnse heeft gewijd aan twee adellijke zussen, Cécile en Elsa De Jong van Beek en Donk: “Alle voorwaarden waren aanwezig voor een prachtige biografie van deze zusjes: een overstelpende hoeveelheid documentatie, een uitgebreid netwerk van interessante en nu nog bekende kunstenaars, dramatische gebeurtenissen te over en een lang leven” is te lezen in het juryrapport. “Door de prettige, laconieke stijl en de afwezigheid van interpretatie is het boek bijna een ‘pageturner’ te noemen” aldus jury voorzitter prof. dr. James Kennedy over de winnaar van de Biografieprijs.
De Biografieprijs is een tweejaarlijkse literaire prijs welke wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen en bestaat uit een geldprijs van €15.000.

 

Erik Hazelhoff Jong Talentprijs

De jury onder leiding van prof. dr. Mary Kemperink over de winnaar van de Jong Talentprijs: ‘…[Van den Biggelaar] houdt in Moderne architectuur van korte duur. Vier cases van vroeg gesloopte bouwwerken uit de jaren zeventig een pleidooi voor het behoud van deze verdwenen gebouwen en het belang van hun architecten. Dit pleidooi is warm, maar tegelijk ook genuanceerd. Nergens wordt het gelijkhebberig of drammerig. En dat is knap.’

Van den Biggelaar ontvangt een auteurscontract bij Unieboek | Het Spectrum en een geldprijs van € 5.000.

De Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs wil graag jonge, getalenteerde (academische) schrijvers stimuleren om naast de ‘gewone’ carrière ook het schrijverschap te ambiëren. Anderzijds wil de Stichting ook de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek vergroten en daarnaast het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema in stand houden. Erik Hazelhoff Roelfzema (1917 – 2007), ook bekend onder zijn bijnaam ‘Soldaat van Oranje’, was onder meer verzetsstrijder, oorlogspiloot, radiomaker en schrijver. Enkele kenmerken van het gedachtegoed, zoals die in zijn boeken naar voren komt, zijn loyaliteit, durf, barmhartigheid, rechtschapenheid en respect.