Winnaars 2012

Persbericht

Voor beste biografie en beste masterscriptie

Eva Rovers en Boyd van Dijk winnen Hazelhoff Roelfzemaprijs

AMSTERDAM, 23 april 2012 – De twee winnaars van de Erik Hazelhoff Roelfzema literatuurprijs zijn vandaag bekend gemaakt. De Biografieprijs 2012 werd overhandigd aan Eva Rovers voor haar biografie ‘De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939)’ en de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs 2012 ging naar de scriptie van Boyd van Dijk, getiteld  ‘Leven in de schaduw van een kamp. Konzentrationslager Herzogenbusch in Vught, 1942-1944’.  

Eva Rovers_Eeuwigheid verzameld

De voorzitter van de jury, prof. Dr. Lisa Kuitert, prees de stilistische kwaliteiten en de sfeertekening in het werk van Eva Rovers en roemde de originele invalshoek en grondige research in het werk van de winnaar van de Erik Hazelhof Jong Talentprijs. In het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam werden de prijzen  uitgereikt door Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau en door Dr. Alexander Rinnooy Kan. De prijzen bestaan uit een geldbedrag van vijftienduizend euro voor de biografie en een bedrag van vijfduizend euro, plus een auteurscontract bij uitgeverij Unieboek|Het Spectrum, voor de masterscriptie.

De Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs reikt eens per twee jaar twee prijzen uit, de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs en de Biografieprijs. Haar doelstelling is ook tweeledig: enerzijds wil de Stichting graag jonge, getalenteerde (academische) schrijvers stimuleren om naast de ‘gewone’ carrière ook het schrijverschap te ambiëren. Hazelhoff gebruikte namelijk zelf als student zijn schrijftalent om joodse medestudenten voor uitsluiting en deportatie te behoeden. Uit een totaal van 59 inzendingen maakte de jury in maart 2012 een longlist van 10 kanshebbers bekend.

Anderzijds wil de Stichting ook de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek  vergroten en daarnaast het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema in stand houden. Erik Hazelhoff Roelfzema (Soerabaja 1917 – Hawaï 2007), ook bekend onder zijn bijnaam ‘Soldaat van Oranje’, was onder meer verzetsstrijder, oorlogspiloot, radiomaker en schrijver. Enkele kenmerken van het gedachtegoed, zoals die in zijn boeken naar voren komt, zijn loyaliteit, durf, barmhartigheid, rechtschapenheid en respect. Uit een totaal van 99 inzendingen voor de Biografieprijs  verschenen in 2010-2011, maakte de jury in december 2011 een longlist van 10 kanshebbers bekend.

De prijzen werden twee jaar geleden voor het eerst uitgereikt. Winnaars waren toen Jolande Withuis met haar biografie van Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk; Esther Zwinkels won de prijs voor haar scriptie Het Overakker-complot, over het verzet op Sumatra tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Voor meer informatie:

www.erikhazelhoffprijs.nl
Carly Massier: 070-3120312 / 06-24772655