Erik Hazelhoff Roelfzema

Over Erik Hazelhoff Roelfzema

Foto: Karin Hazelhoff RoelfzemaErik Hazelhoff Roelfzema studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Als protest tegen het bevel van de bezetter dat Joodse studenten uitgesloten moesten worden, schreef Erik Hazelhoff Roelfzema datgene wat de geschiedenis in zou gaan als het ‘Leids Manifest’. Gedistribueerd door zijn medestudenten op 14 februari 1941 was het ‘Leids Manifest’ een typerende actie voor zijn strijd tegen onrechtvaardigheid, zoals uit zijn verdere leven zou blijken.
Vanaf zijn 16e was Erik Hazelhoff Roelfzema reeds vastbesloten om schrijver te worden. Dit werd in zijn kringen niet gewaardeerd. Geboren in Soerabaja als zoon van een rubber- en koffieplantage manager, beleefde Erik Hazelhoff Roelfzema een kindertijd in een tropisch paradijs, wat zijn nieuwsgierigheid naar de wereld en de levens van anderen zou doen voeden. Toen zijn familie terugkeerde naar Den Haag verdiende hij zijn eerste salaris met het schrijven van artikelen voor een Haagse krant.

“Fortunately he was born with a fierce and fluent talent for writing”

– Brits auteur Len Deighton over Erik Hazelhoff Roelfzema

Erik Hazelhoff Roelfzema startte ziin studie rechten in 1937 aan de Rijksuniversiteit Leiden. Als student schreef hij reeds op jonge leeftijd twee boeken; een boek als oorlogscorrespondent tijdens de Fins-Russische oorlog en de bestseller ‘Rendez-vous in San Francisco’. De gebeurtenissen vanaf 1940 veranderden echter zijn leven; hij voegde zich bij het verzet, zat een tijdje vast in hotel Oranje in Scheveningen en wist in de tussentijd zijn diploma rechten te behalen. Met een Zwitsers vrachtschip vluchtte hij naar Engeland. Vanuit Engeland keerde hij meerdere malen per motortorpedoboot terug om als geheim agent voor de Britse- en Nederlandse geheime dienst landingen te verrichten op Scheveningen en Noordwijk. Hiervoor zou hij later geridderd worden. Na deze operaties voegde hij zich bij de Britse RAF. Als ‘pathfinder’ piloot zou hij 72 missies boven Duitsland vliegen. De laatste fase van de oorlog vervulde hij de eervolle functie van adjudant van Koningin Wilhelmina. Hij begeleidde haar bij haar terugkeer naar Nederlands grondgebied.

Vlak na de oorlog emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Zijn turbulente leven kreeg een vervolg met verscheidene carrières. Zoals opgetekend uit zijn laatste boek, varieerde dit van het oprichten van de succesvolle NBC shows ‘Today’ en ‘Tonight’, tot zijn betrokkenheid bij de Molukse strijd en directievoering van Radio Free Europe. Vanuit München voorzag hij de mensen achter het IJzeren Gordijn van West-Europees nieuws.
Op 50 jarige leeftijd schreef hij ‘Soldaat van Oranje’, wat leidde tot een internationaal bekroonde film én een zeer succesvolle musical, die momenteel nog te zien is. Erik Hazelhoff Roelfzema werd gedurende zijn leven de ‘Soldaat van Oranje’. Hiermee vertegenwoordigde hij niet alleen zijn eigen heldendaden, maar stond nu ook symbool voor al die andere Soldaten van Oranje die niet over de vaardigheden van een schrijverspen beschikten. In de laatste fase van zijn leven werd het dan ook zijn missie om onbekende schrijvers in de gelegenheid te stellen hun werk gepubliceerd te krijgen. De Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs is de verwezenlijking van dit doel.
Zijn bibliografie telt de volgende werken:Erik_webklein
  • Rendezvous in San Francisco (1939)
  • Het smeulende vuur (1941)
  • Het hol van de ratelslang (1970)
  • Soldaat van Oranje ’40-’45 (1971)
  • De verre tamboer; Soldaat van Oranje zwaait af (1973)
  • Soldier of Orange (1980)
  • Op jacht naar het leven (2000)
  • In Pursuit of Life (2003)
  • Het leven van de Soldaat van Oranje – Autobiografie (2006)